Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

Wat is geld? (3hv- H1, hv | M1 - H3)

Geld is een wonderlijk fenomeen. Wat heb je liever, een biljet van tien euro of een flesje cola? Wedden dat je liever 10 euro kiest? Terwijl cola de dorst lest en een bankbiljet geen nuttige toepassingen heeft. Op eentje na.....winkels accepteren de tien euro in ruil voor een product dat jij verkiest boven het flesje cola. Eenmaal in handen van de winkelier is het eurobiljet ook weer nutteloos. Behalve.....een scholier met een bijbaantje aan de kassa accepteert het geld in ruil voor twee werkuren.
Kortom: als iedereen net doet alsof het eurobiljet waarde heeft, dan hééft het ook waarde.
Economen zeggen: het huidige geld is fiduciair, we hebben er fiducie (=vertrouwen) in dat iedereen het geld aanneemt in ruil voor een product of dienst.

Met de opkomst van het internet is er een nieuw soort geld geschapen: de bitcoin. Kijk naar het gesprek over de bitcoin in DWDD in april 2013.

Vragen
  • Welke voordelen en nadelen van de bitcoin worden in DWDD genoemd?
  • Lees hieronder 'De bitcoin is een gevaar'. Welke nadelen geeft deze bron die niet in DWDD genoemd zijn?
  • Kijk wat de huidige koers van de bitcoin is. Is de koers nu hoger of lager dan in april 2013? 
  • Denk je dat de bitcoin een algemeen geaccepteerd betaalmiddel wordt, zoals de euro? Verklaar je antwoord.

    De bitcoin is een gevaar
    De consumentenwaakhond VS wijst op de gevaren van de bitcoin. De Amerikaanse consumentenwaakhond ziet grote risico’s bij het gebruik van de bitcoin. Hackers sloegen al eerder hun slag op het Japanse handelsplatform Mt Gox. Het gebrek aan bescherming is volgens de CFPB ook een groot probleem doordat overheden en centrale banken de digitale munten niet ondersteunen. Ook in Europa accepteert de bankwereld de virtuele munten niet zolang er geen toezicht is op bitcoins.
    (Vrij naar www.telegraaf.nl)
Doel
Leerlingen leren dat geld op vertrouwen gebaseerd is en er verschillende oorzaken kunnen zijn om het geld niet meer te vertrouwen.
Passend bij:
3havo, hoofdstuk 1
3vwo, hoofdstuk 1
4havo, module 1, hoofdstuk 3
4vwo, module 1, hoofdstuk 3