paar keer behandeld op deze blog. En nu komen we er weer op terug want het beleid van de ECB wordt steeds extremer. De bank weet niet van ophouden en blijft de rente steeds verder verlagen. Banken betalen nu zelfs 0,4% boeterente
als ze geld stallen bij de ECB. Betalen consumenten straks ook een boete op spaargeld?
Een deel van de economen heeft forse kritiek met opmerkingen als: 'de ECB is een kamikazepiloot' en 'ze zijn stapelgek bij de ECB'.
Maar er zijn ook economen die het beleid verdedigen, zoals in bron 3.
Bekijk de video en lees de bronnen.
Verdedig het beleid van de ECB door de volgende stellingen uit te leggen:
A- Een lage rente in Europa is goed voor de Europese export.
B- De boeterente voor de banken stimuleert de Europese conjunctuur.
C- Een lage rente verhoogt de inflatie waardoor de hoge schulden van Europese overheden eenvoudiger afgelost kunnen worden.
Bekritiseer het beleid van de ECB door de volgende stellingen uit te leggen:
A- Een lage rente in Europa is slecht voor de koopkracht van gepensioneerden.
B- De boeterente voor de banken leidt tot een te hoge schuldenlast van consumenten en bedrijven.
C- Een lage rente zorgt voor te hoge koersen van aandelen, met het gevaar dat plotseling een nieuwe crisis uitbreekt.
A- Een lage rente in Europa is slecht voor de koopkracht van gepensioneerden.
B- De boeterente voor de banken leidt tot een te hoge schuldenlast van consumenten en bedrijven.
C- Een lage rente zorgt voor te hoge koersen van aandelen, met het gevaar dat plotseling een nieuwe crisis uitbreekt.
Bron 1
700 miljard euro ligt werkloos te wachten
De Europese Centrale Bank (ECB) staat voor een enorm dilemma. De inflatie blijft dalen, de economie trekt maar matig aan en dus klinkt de roep om meer actie. Maar de munitie is eigenlijk op. De rente kan eigenlijk niet verder omlaag en het opkopen van staatsobligaties zorgt alleen maar voor een zee aan ongebruikt geld in de eurozone.
Het ongekend agressieve monetair beleid van de ECB van rente en geld drijft de inflatie niet op en helpt de economie niet meer vooruit.
Meer geld erin pompen klinkt wel ferm maar doet dus niks. De ECB heeft namelijk voor bijna 800 miljard euro schuldpapieren opgekocht, maar inmiddels staat er ook bijna 700 miljard werkloos op rekeningen. Het geld klotst tegen de plinten, maar je koopt er niks voor.
(Vrij naar NOS.nl)
Bron 2
Nederland stemde tegen
DNB-president Klaas Knot heeft donderdag tegen het nieuwe pakket stimuleringsmaatregelen van de ECB gestemd.
Knot is altijd al zeer kritisch geweest over het opkoopprogramma van de ECB. "Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. De rente is zo laag dat geld lenen bijna gratis is. Daardoor lopen de schulden te hoog op. De vorige financiële crisis is ook begonnen met zo'n verstoring", zei Knot vorig jaar.
(Vrij naar nu.nl)
Bron3
De ECB doet wat moet
De Europese economie valt weer stil. De wereldeconomie vertraagt, van de VS tot China. De meeste overheden zitten nog steeds diep in de schulden Kortom: het geldbeleid is de enige motor die de Europese economie vandaag nog enigszins kan stimuleren.
Het herstel dat we sinds 2013 kennen is er dankzij, niet ondanks de lagere rente. Die moedigen huishoudens aan om meer te consumeren, zetten bedrijven aan tot investeringen en versterken, via een zwakkere euro, de concurrentiekracht van de exporteurs. Op dit moment kan de economie best nog een steun in de rug gebruiken. Niet meer, maar ook niet minder.
(Vrij naar de Morgen)