Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 15 februari 2016

De kip of het ei?

Het is ook nooit goed. Lange tijd was de prijs van olie, en dus van benzine,erg hoog. Automobilisten klaagden dat een volle tank pakweg € 70 kostte.
De laatste tijd is de prijs fors gedaald, is het weer niet goed. Aandelenbeurzen storten in, angst voor een nieuwe recessie herleeft.
Wat is er nu aan de hand? De meningen van economen lopen uiteen. Het lijkt op het kip-ei probleem. Veroorzaakt de dalende olieprijs een recessie? Of omgekeerd, veroorzaakt een naderende recessie de daling van de olieprijs? Voor beide meningen vind je in onderstaande bronnen aanwijzingen.

1 Verdedig aan de hand van de bronnen de mening dat de dalende olieprijs een wereldwijde recessie kan veroorzaken.
2 Verdedig aan de hand van de bronnen de mening dat een recessie een daling van de olieprijs kan veroorzaken.
                                                                               



Koersen fors omlaag
De nieuwe beursweek brengt voor de Europese aandelenbeurzen weinig goeds. Over een breed front worden de verliezen van de voorbije weken voortgezet. De grote boosdoener is de aanhoudende zorg en twijfel over de Chinese en Amerikaanse economie en de gevolgen die dat heeft voor de wereldeconomie. In het spoor van die economische zorgen daalt ook de olieprijs weer.
Het gaat met de wereldhandel de verkeerde kant op. Minder economische groei zorgt voor minder vraag naar grondstoffen en bulkgoederen zoals metaalertsen, steenkool en bouwmaterialen. Op de aandelenbeurzen lijden om die reden ook de grondstofbedrijven, zoals mijnbouwers, oliebedrijven en staalbedrijven, de grootste koersverliezen.
(Vrij naar de NOS)

Waardoor is de olie zo goedkoop?
Het aanbod van olie is de laatste tijd veel groter dan de vraag. Veel landen die vroeger olie importeerden, zijn zelf gaan produceren om niet afhankelijk te zijn van Rusland en de olie-exporterende landen in het Midden-Oosten. Zo is in onder andere de Verenigde Staten de productie van schaliegas en -olie op gang gekomen.
Aan de andere kant staat de vraag onder druk door energiebesparende maatregelen in vooral Europa en Amerika. Ook wordt steeds meer duurzame energie opgewekt uit bijvoorbeeld zon en wind.
Intussen blijven de traditionele exportlanden doorgaan met het oppompen van olie. Ze hebben hun oliedollars hard nodig en houden zich ondanks de tegenvallende opbrengst niet in. Door het grote aanbod is het oliekartel OPEC niet in staat om een vuist te maken.
(Vrij naar de NOS)

Wat betekent een lage olieprijs voor de olieproducerende landen?
Veel landen zitten in het nauw omdat ze erg afhankelijk zijn van de inkomsten uit de olie-export. De bodem van de financiële reserves komt in zicht. In veel gevallen zijn overheidsbegrotingen gebaseerd op een olieprijs die soms tientallen dollars hoger ligt dan de 28 dollar die nu voor een vat wordt betaald.
Een land dat inmiddels al in een diepe crisis zit is Venezuela. De overheidsuitgaven in dit land komen voor 96 procent uit olie. In Nigeria, waar de overheid 70 procent van zijn inkomsten uit de olie-export haalt, gaat het niet veel beter. Beide landen kampen met een hoge inflatie.
Rusland, met een productie van 11 miljoen vaten per dag een van de grootste exporteurs ter wereld, heeft ook grote zorgen. De koers van de roebel is ingestort. De Russische overheid leunt voor 70 procent op de olie-inkomsten. De staatsbegroting voor 2016 die president Poetin vorige maand ondertekende, moet nu al worden bijgesteld. De begroting ging uit van een gemiddelde olieprijs dit jaar van 50 dollar. In de bijgestelde begroting wordt 25 dollar aangehouden.
(Vrij naar de NOS)