Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

donderdag 1 oktober 2015

De ECB speelt voor inflatiemonster




In het verleden hadden veel landen last van een te hoge inflatie. Inflatie houdt in dat de winkeliers de prijzen van hun producten blijven verhogen. Veel producten worden steeds duurder.

1 Bekijk de eerste 3,5 minuten van het filmpje. Welke oorzaak geeft het filmpje voor inflatie?
2 Wie hebben nadeel van inflatie?

De Europese Centrale bank (ECB) moet er voor zorgen dat de inflatie in Europa binnen de perken blijft. De prijzen mogen niet te snel stijgen. Maar op dit moment is iets vreemds aan de hand, wat bijna nooit gebeurd. De inflatie is te laag! Althans, naar de smaak van de ECB. En dus gaat de ECB eventjes voor inflatiemonster spelen, zo blijkt uit onderstaand artikel.

3 Lees het artikel. Waarom stellen consumenten aankopen uit als er deflatie is?
4 Leg uit waarom meer mensen werkloos worden als winkels minder producten verkopen.
5 Hoe denkt de ECB als inflatiemonster het probleem op te lossen?

Uit de krant.....
De Europese Centrale Bank brengt 13 miljard extra euro's in omloop
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen week 13 miljard extra euro's in omloop gebracht. Want de ECB vindt de inflatie te laag. Sterker: zij is bang voor deflatie! Bij deflatie dalen de prijzen van de goederen en diensten in de winkel. En de ECB is bang dat consumenten hun aankopen gaan uitstellen als er deflatie is. Prijsdalingen zijn dan slecht voor de omzet van de winkels. En dus voor de hele economie.
(in het nieuws in september 2015)