Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

donderdag 15 oktober 2015

Schaarse middelen bij huisvesting van asielzoekers

Bij het vak economie bestudeer je hoe schaarse middelen worden ingezet om in de vele behoeften van de mensen te voorzien. De huisvesting van asielzoekers geeft de laatste maanden een praktijkvoorbeeld van dit kernprobleem.
Nederland vangt veel vluchtelingen op. Voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning moet een woning gezocht worden. Maar dat valt niet mee.
Tijdelijk biedt bijvoorbeeld een leegstaand zorgcentrum onderdak (bron 1).
Maar op langere termijn moeten woningen beschikbaar komen terwijl er in de categorie sociale huurwoningen al een groot tekort is (bron 2).

Er is een andere oplossing: supersnel huizen bouwen.
Met een hoge productiviteit kunnen in korte tijd veel huizen worden gebouwd.

1 Bekijk de video hoe aannemers zeer snel huizen kunnen opleveren. Hoe weten de bouwbedrijven een hoge productiviteit te bereiken?
2 Een deel van de nieuwe woningen is te duur voor de meeste vluchtelingen. Hoe helpt de oplevering van duurdere woningen toch mee aan de oplossing om snel woningen beschikbaar te krijgen voor de vluchtelingen?
3 Met welk economisch keuzeprobleem heeft de Nederlandse overheid te maken bij het huisvesten van asielzoekers?

Mede door de schaarste op de woningmarkt besloot de regering op 12 oktober haar beleid te wijzigen. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning worden ondergebracht in containerwoningen (bron 3).

4 Bekijk onderstaande sites over wonen in een container. Schrijf in het kort op welke (economische en menselijke) voordelen en nadelen je ziet in het nieuwe plan van de regering.  
Studenten in containers
Variatie in containers 

Bron 1
Nieuwegein: Mensen met verblijfsvergunning naar zorgcentrum
De gemeente Nieuwegein wil tientallen mensen met een verblijfsvergunning gaan opvangen in voormalig woonzorgcentrum Zuilenstein. De locatie biedt ruimte voor maximaal 140 personen die in afwachting zijn van een woning in Nieuwegein of ergens anders in de regio.
(Vrij naar RTVutrecht)

Bron 2
'Wachttijd sociale huurwoning gemiddeld acht jaar'
Mensen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning moeten daar gemiddeld acht jaar op wachten. Purmerend kent de langste wachttijd: 21 jaar. In het centrum van Amsterdam en in Hoofddorp bedraagt de wachttijd zeventien jaar, in andere Amsterdamse stadsdelen varieert het van veertien tot zestien jaar.
(Bron: ANP)

Bron 3
Nederlandse regering voorziet containerwoningen voor asielzoekers
De regering heeft besloten om de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning te "versoberen". Zo zullen asielzoekers niet langer voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale woning, maar bijvoorbeeld in een containerwoning ondergebracht worden.
(Vrij naar Knack.be)