Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 16 september 2015

Prinsjesdag 2015..regenachtig en toch zonniger


Dinsdag 15 september viel in 2015 op de derde dinsdag in september. Dus: Prinsjesdag! Hoewel het een regenachtige dag was in Den Haag, wilden veel mensen de tour met de Gouden Koets toch niet missen. De Koets moet namelijk worden gerestaureerd en zal een aantal jaar vervangen worden door een Glazen Koets.



Prinsjesdag 2015 was regenachtig, maar wel met een boodschap die zonniger is dan de afgelopen jaren. Op Prinsjesdag staan de Troonrede, de Rijksbegroting en de Miljoenennota centraal. Met de Rijksbegroting en de Miljoenennota laat de regering zien hoeveel geld ze volgend jaar verwacht te ontvangen en waar ze deze inkomsten weer aan gaan uitgeven. Prinsjesdag is altijd goed voor een stortvloed aan nieuws.

Onderstaand overzicht geeft in vijf punten het nieuws van Prinsjesdag, van de Miljoenennota tot de jurk van Maxima en van het koffertje tot de Koets:

1. Miljoenennota: ontworsteld aan de crisis
De meesten van ons gaan erop vooruit, schrijft de Miljoenennota. De boodschap van minister Dijsselbloem van Financiën is dan ook: "Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis." Door de nieuwe kabinetsplannen stijgt de gemiddelde koopkracht.
De boodschap is niet voor iedereen positief, sommige groepen kunnen volgend jaar met hun inkomen zelfs minder kopen, hun koopkracht daalt.

(opdracht: zoek op rtlnieuws welke groepen er het meest en het minst op vooruit gaan)

2. Historisch koffertje
De Miljoenennota werd dit jaar door minister Dijsselbloem meegenomen in een museumstuk uit het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Het is het eerste koffertje dat ooit werd gebruikt bij Prinsjesdag: dat van minister Piet Lieftinck in 1946. Hij wilde de rijksbegroting en Miljoenennota in stijl aan de Kamer aanbieden, maar het mocht niet te veel kosten. Het koffertje werd destijds door een ambtenaar van Financiën voor een paar gulden op de kop getikt.

3. Troonrede: werkloosheid blijft te hoog
De Troonrede van koning Willem-Alexander begon positief over het herstel van de Nederlandse economie. Met een kanttekening, want het is nog geen tijd om achterover te leunen. "De werkloosheid is nog te hoog.

(opdracht: zoek bij het CBS hoeveel mensen in Nederland werkloos zijn)

4. Organza japon en een blauwe bril
Wat dit jaar niet uitlekte was het ontwerp van de jurk van koningin Máxima. Die was voor het eerst te zien toen de koningin samen met koning Willem-Alexander naar buiten kwam om in de Gouden Koets te stappen. Ze droeg een handbeschilderde zijden organza japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau, die ook de jurk ontwierp die Maxima aanhad bij de inhuldiging in 2013.

5. Gouden Koets jaren uit de running
De Gouden Koets was vandaag voorlopig voor het laatst te zien. De koets wordt sinds 1903 ingezet op Prinsjesdag en moet worden gerestaureerd. Koning Willem-Alexander zal de komende jaren de Glazen Koets gebruiken.
(Vrij naar NOS.nl)