Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 1 juni 2015

Een jaar in een puzzel

Het schooljaar loopt op zijn einde. Bij het vak economie heb je dit schooljaar honderden economische begrippen geleerd. 13 van deze begrippen zijn in onderstaande puzzel verwerkt.
In de bronnen onder de puzzel past op het stippellijntje telkens één begrip.
Lees de bronnen, neem de structuur van de puzzel over en vul de puzzel in.  





1 (verticaal)
EU zet handelsverdrag met Oekraïne door
Het handelsverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne gaat gewoon door.
Er ligt een duidelijke verklaring van de EU, van de lidstaten en van Oekraïne over de invoeringsdatum. En die is 1 januari 2016."
Voor veel producten uit Oekraïne hoeven straks geen ...................meer te worden betaald. Dat is gunstig voor de export van de Oekraïne.
(Vrij naar NOS.nl)

2 (verticaal)
Is Nick Szabo de bedenker van de bitcoin?
Een journalist van The New York Times denkt dat de Hongaarse Amerikaan Nick Szabo de bedenker van de Bitcoin is. Szabo heeft, met een klein groepje anderen,
de fundamenten voor de Bitcoin gelegd voordat er überhaupt sprake was van de Bitcoin. De groep wilde een vorm van een betaalmiddel dat net zo anoniem zou zijn als cash .............
(Vrij naar www.bright.nl)

3 (verticaal)
Pizza's zorgen voor stankoverlast
Omdat volgens de gemeente Deventer nog steeds sprake is van stankoverlast
door afhaalrestaurant New York Pizza aan de Houtmarkt, stond de besloten ...................... van New York Pizza vrijdag in de rechtbank in Zwolle tegenover de gemeente. New York Pizza vecht tegen de dwangsom die het Deventer afhaalrestaurant opgelegd kreeg. Eigenaren van de koopappartementen zitten hele dagen in de geur van pizza. Zij willen woongenot zonder de geur.
(Vrij naar www.destentor.nl)

4 (horizontaal)
Studenten winnen prijs met stinkarmband
De stinkarmband van studentenstartup Pearltect heeft de Philips ..................Award gewonnen. Deze prijs is goed voor 50.000 euro. De armband van de studenten beschermt vrouwen tegen seksueel geweld. Als de armband geactiveerd wordt, verspreidt het een sterke stank. Ook laat het een onzichtbare DNA-marker achter bij de aanvaller. De studenten stellen dat de geur aanvallers ontmoedigt en blijft hangen, waardoor opsporing van aanranders makkelijker wordt.
(Vrij naar rtl.nl)

5 (horizontaal)
Ajax aan de beurs
AFC Ajax NV is vooral bekend als voetbalclub. Sinds 1998 is de club als ............ genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam. Als bedrijf probeert de club winst te maken door de kaartverkoop en de inkomsten uit het Europees voetbal. De helft van de opbrengsten komt uit merchandising, reclame en inkomsten uit de televisierechten.
(Vrij naar http://nl.wikipedia.org)

6 (verticaal)
Nederlanders in de problemen
Honderdduizenden Nederlanders hebben moeite om het verplichte eigen ............. van hun zorgverzekering te betalen. Het laatste jaar is het aantal mensen met een betalingsregeling bij VGZ met 100.000 gegroeid. Ook bij Zilveren Kruis zijn inmiddels meer dan 240.000 verzekerden met een betalingsregeling, 80.000 meer dan in 2013.
(Vrij naar ad.nl)

7 (horizontaal)
Dubbel plezier
Reizigers veroorzaken plezier bij een aantal mensen die houden van vliegtuig spotten en daar niet voor hoeven te betalen. Er is dan sprake van een positief .............. effect. Dit zijn effecten die niet neerslaan in markten, maar wel positief ingrijpen op de welvaart van burgers.
(Vrij naar www.mkba-informatie.nl)

8 (verticaal)
Overleg geslaagd
De werkgevers en bonden in de geestelijke gezondheidszorg zijn het eens geworden over een nieuwe .............. In 2015 gaan de lonen met 1,75 procent omhoog en in 2016 met 1,25 procent. Ook wordt de eindejaarsuitkering verhoogd met 0,5 procent en krijgen de medewerkers van de ggz tweemaal een eenmalige uitkering.
(vrij naar nos.nl)

9 (verticaal)
.................... winkelt het liefst bij bol.com
Bol.com is het sterkste retailmerk van Nederland, zo blijkt uit het Retail Merkenonderzoek 2015 van Hendrik Beerda Brand Consultancy.
Bol.com eindigt boven Albert Heijn, Kruidvat, HEMA en Ikea in de top tien van sterkste retailmerken.
(Vrij naar de Telegraaf)

10 (horizontaal)
Vaarwel bankieren met formulieren
Automatische incasso is handig, veilig en goedkoop voor bedrijven. Toch houden veel mensen er niet van dat anderen geld van je betaalrekening afhalen. En als je wat hebt besteld, is het best fijn als je achteraf kunt betalen. Pas als je tevreden bent, maak je met een toegestuurde ................ het geld over.
Maar het vertrouwde overschrijvingsformulier heeft zijn langste tijd gehad. Uiterlijk in 2019 betaal je met elektronische varianten.
(Vrij naar www.ed.nl)

11 (verticaal)
'Lichte' groei .......vrachtwagens verwacht in 2015
In Nederland worden dit jaar 5% meer vrachtwagens verkocht dan in 2014. Dat komt neer op  ongeveer 10.500 trucks. De komende jaren zal het aantal nieuw verkochte vrachtwagens rond de 10.000 en 11.000 stuks bedragen. Ten opzichte van 2015 vlakt de groei in 2016 af.
(Vrij naar fd.nl)

12 (horizontaal)
Politieke partij 'Groen Links' waarschuwt voor .............. AH
Hoe veel Albert Heijn-winkels kan Leiderdorp kwijt? Groen Links is bang dat er nog een supermarkt van de grote keten Albert Heijn in Leiderdorp bij komt. Als er al een supermarkt bij zou moeten komen, dan hebben veel Leiderdorpers liever wat variatie in het aanbod. Met nog een winkel van AH er bij dreigt het gevaar dat AH alleenheerser wordt.
(Vrij naar unity.nu)

13 (horizontaal)
CBS: prijzen stijgen voor derde maand op rij
De ............... is volgens de consumentenprijsindex (CPI) in april gestegen naar 0,6 procent. In maart was de prijsstijging voor consumenten nog 0,4 procent. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
(Vrij naar cbs.nl)