Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 15 juni 2015

In Zimbabwe kost één dollar 35 biljard

Zim-dollar aan inflatie ten onder
In Nederland en de andere eurolanden betalen we met euro's. In Zimbabwe betaalt de bevolking met Zimbabwaanse dollars. Maar het land heeft besloten om de eigen dollar af te schaffen. Want de Zimbabwaanse munt is bijna niets meer waard.
Een voorbeeld: je hebt nu 35 biljard Zimbabwaanse dollars nodig om één Amerikaanse dollar te kunnen kopen. Binnenkort kunnen de inwoners van Zimbabwe alleen nog met buitenlands geld betalen, in de praktijk vooral de Amerikaanse dollar.

De afbeelding toont een Zimbabwaans bankbiljet van 100 'trillion dollars'. In de Engelse taal is een 'trillion' niet gelijk aan een triljoen in de Nederlandse taal. Een triljoen past in de Nederlandse taal als volgt in het volgende rijtje:
1 miljoen = 1.000.000
1 miljard = 1.000 x 1 miljoen (dus een 1 met negen nullen)
1 biljoen = 1.000 x 1 miljard (een 1 met 12 nullen)
1 biljard  = 1.000 x 1 biljoen (een 1 met 15 nullen)
1 triljoen = 1.000 x 1 biljard (een 1 met 18 nullen)

1
Tel het aantal nullen op het Zimbabwaanse bankbiljet. Hoeveel Zimbabwaanse dollars is bovenstaand bankbiljet in onze taal waard?
A 100 biljoen Zimbabwaanse dollars
B 10 biljard Zimbabwaanse dollars
C 1 triljoen Zimbabwaanse dollars

2
Hoeveel bankbiljetten van de afgebeelde waarde moeten inwoners in Zimbabwe inruilen om één Amerikaanse dollar te kunnen kopen?

3
Bekijk het filmpje. Hoe zag de portemonnee van Zimbabwaanse consumenten er uit in de tijd van hyperinflatie?

4 Lees bron 1 en 2.
a Wat was de oorzaak van de hyperinflatie?
b Wie profiteert van hyperinflatie, wie is de dupe?

5 Het gebruik van de Amerikaanse dollar in Zimbabwe heeft een belangrijk nadeel. Leg uit hoe het gebruik van een buitenlandse munt als binnenlands ruilmiddel de groei van de welvaart kan beperken.

Bron 1
Schuldig aan de hyperinflatie is volgens economen de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Omdat Mugabe eind jaren negentig geen geld had, besloot hij de drukpersen aan te zetten in een poging de steun van zijn oude bondgenoten, veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog, terug te kopen.
Maar ook daarna liet Mugabe bij elke economische tegenvaller opnieuw extra geld drukken, waardoor de Zimbabwaanse dollar vanzelf minder waard is geworden (Vrij naar de morgen.be)

Bron 2
Het is nu officieel, maar de Zimbabwaanse dollar wordt in de praktijk al een aantal jaar nauwelijks of niet meer gebruikt. Na het verlaten van de Zimbabwaanse dollar als lokale munt, zijn alle lokale schulden weggevaagd en kon het land beginnen met een schone lei. Met dank aan de hyperinflatie, die alle nog bestaande spaarders aan flarden scheurde. De schuldenaren profiteerden, maar de hyperinflatie maakte ook een verse start voor de regering mogelijk.
Het is nu een land zonder centrale bank en zonder lokale valuta. Er is dus geen centrale bank meer die de lokale banken kan steunen als ze het moeilijk hebben. De banken in Zimbabwe zijn daarom heel voorzichtig in het uitlenen van (Amerikaanse) dollars.
(Vrij naar goldonomic.be)