Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

vrijdag 15 mei 2015

Havo-examen economie was 'hard werken'

11 mei 2015. De eerste dag van de eindexamens zit erop. Nu.nl meldde over havo economie: 'hard werken, maar over het algemeen waren de vragen 'te doen''.
De Provinciale Zeeuwse Courant peilde na afloop van het examen economie de meningen op de scholengemeenschap Nehalennia
in Middelburg.

Een kleine test...weet jij hieronder
de antwoorden op vraag 1,2 en 15 uit het examen?

1
Lees bron 1. Leg uit op welke twee manieren deze methode van heffen de inwoners van Berndonk stimuleert om minder huishoudelijk afval te produceren.
(deze vraag levert op het examen 2 van de 58 punten op).

2
Welk van beide tarieven zal effectiever zijn in het beperken van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval? Verklaar het antwoord.
(deze vraag levert op het examen 2 van de 58 punten op).

Bron 1
De vervuiler betaalt, … maar hoeveel?
In de gemeente Berndonk wordt het huishoudelijk afval opgehaald door de gemeentelijke ophaaldienst. Dit afval wordt door de inwoners gescheiden in groente-, fruit- & tuinafval (gft-afval) en restafval. De inwoners gebruiken twee afvalcontainers: een groene voor gft-afval en een grijze voor restafval. Om de totale hoeveelheid huishoudelijk afval te beperken werkt de gemeente met een combinatie van twee tarieven:
- een tarief per keer dat een container wordt geleegd;
- en een tarief per kilo aangeboden afval.

15
In 2011 is de algemene prijsstijging in België 3,5 procent. Dat is hoger dan het gemiddelde van 2,2 procent in de Europese Unie (EU). Door de economische crisis zijn de nominale lonen in de EU-landen gemiddeld gelijk gebleven. In België is dat niet het geval omdat de meeste lonen, pensioenen en sociale uitkeringen gekoppeld zijn aan de gezondheidsindex. Dit is een prijsindexcijfer dat gebaseerd is op de consumentenprijsindex (CPI), maar dat geen rekening houdt met prijsontwikkelingen van alcoholhoudende dranken, tabak, benzine en diesel.

Gebruik bron 2 en bovenstaande tekst. Maak de onderstaande zinnen economisch correct.
In de EU-landen is de gemiddelde koopkracht van het loon in 2011 …(1)…. Aan onderhoud van de woning geeft een gemiddeld Belgisch huishouden …(2)… aan hotels, cafés en restaurants. De prijzen van communicatie zijn in België in 2005 ten opzichte van het basisjaar …(3)….

Kies uit: bij (1) gedaald / gelijk gebleven / gestegen bij (2) evenveel uit als / meer uit dan / minder uit dan bij (3) gedaald / gelijk gebleven / gestegen.

(deze vraag levert op het examen 2 van de 58 punten op, per fout antwoord -1).

Bron 2
consumentenprijsindexcijfers (CPI) in België 2004 = 100 = basisjaar

Op de website van het cito vind je alle examens van 2015, in de kolom 'CV' het antwoordenbestand van het economie examen havo. In dit bestand kun je de goede antwoorden op deze drie vragen terugvinden.