Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 15 april 2015

Ontwikkelingshulp....ook goed voor Nederland

ONE zet zich in om extreme armoede te voorkomen en ziekten de wereld uit te helpen, vooral in Afrika. In een filmpje op Youtube testen zij mensen op hun kennis van ontwikkelingshulp.

Test je eigen kennis! Wat is volgens jou het juiste antwoord op de volgende drie vragen? Speel daarna het filmpje af voor de goede antwoorden.

1 Hoeveel procent van het totale inkomen van Nederland geven we uit aan ontwikkelingshulp?
A 0,59%
B 1,62%
C 10%
D 30%

2 Nederland geeft ook geld uit aan grote vaccinatiecampagnes. Hoeveel extra kinderlevens zijn er in de afgelopen vier jaar gered door dit soort grote campagnes?
A 5.000 kinderen
B 80.000 kinderen
C 1,2 miljoen kinderen
D 3,9 miljoen kinderen

3 Hoeveel mensen hebben de afgelopen tien jaar met Nederlands geld schoon drinkwater en betere sanitaire voorzieningen gekregen?
A 5 miljoen mensen
B 6 miljoen mensen
C 20 miljoen mensen
D 50 miljoen mensen

One pleit voor meer ontwikkelingshulp. Maar in de media is ook kritiek te lezen:
- Het Nederlandse belastingbeleid werkt de effectiviteit van de hulp tegen.
- Nederland profiteert zelf ook van de gegeven hulp.

4 Lees bron 1. Leg uit hoe Nederlandse ontwikkelingshulp de Nederlandse export stimuleert.
5 Leg uit waarom een deel van de export 'weglekt' naar het buitenland.
6 Lees bron 2. Hoe worden ontwikkelingslanden de dupe van een laag Nederlands belastingtarief voor multinationals?
7 Verdedig één van de twee onderstaande stellingen. De verdediging wordt sterker als je op internet argumenten vindt die je verdediging ondersteunen.

- 'Het is onvermijdelijk dat ontwikkelingshulp de export van rijke landen stimuleert'.
- 'Een hoger Nederlands belastingtarief zal de effectiviteit van Nederlandse ontwikkelingshulp nauwelijks of niet verbeteren.

Bron 1
'Ontwikkelingshulp goed voor 15.000 banen'
Ongeveer 70 tot 90 procent van elke euro ontwikkelingshulp die Nederland rechtstreeks geeft aan ontwikkelingslanden geeft komt terug door een stijging in de export. Dat levert rond de 15.000 banen op.
Pakweg 45 tot 60 cent van de export lekt weg naar het buitenland, maar van elke euro blijft anderzijds dus 40 tot 55 cent in Nederland.
(Vrij naar nu.nl)

Bron 2
'Nederland geeft met ene hand hulp, maar neemt met andere van arme landen'
Terwijl Nederland jaarlijks bijna vier miljard euro uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking, gaan anderzijds miljarden euro's weer retour van ontwikkelingslanden naar Nederland. Dat concludeert Partos, de vereniging van 120 ontwikkelingsorganisaties in een rapport.
Nederland heeft een zeer gunstig belastingtarief voor grote bedrijven. Multinationals betalen daarom liever belasting in Nederland dan in een ontwikkelingsland.
Terwijl Nederland jaarlijks bijna vier miljard euro uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking, ebben mede door ons gunstige belastingklimaat miljarden euro's aan kapitaal uit ontwikkelingslanden weg, zegt directeur Bart Romijn van Partos. "Dat zulke belastingconstructies hartstikke legaal zijn, is pervers. Ontwikkelingslanden lopen meer belastinggeld mis dan al het geld dat naar ontwikkelingshulp gaat".
(Vrij naar gelderlander.nl)