Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 30 maart 2015

Sparen kost geld

De rente daalt
Onlangs kopte de Telegraaf:
'Rabobank bereidt zich voor op negatieve spaarrente'.

De laatste jaren is de spaarrente flink gedaald. Maar binnenkort kan de rente zelfs negatief worden, blijkt uit het artikel van de Telegraaf. Consumenten ontvangen dan geen rente over hun spaargeld, maar moeten juist rente betalen. Sterker: de rente is nu hier en daar al negatief:
 
Staat leent 2,5 miljard tegen negatieve rente
De Nederlandse staat heeft bijna 2,5 miljard euro geleend met een negatieve rente. De staat leent 1,17 miljard euro die op 31 augustus terugbetaald wordt met een rente van -0,205%. Een lening van 1,3 miljard met een looptijd tot 29 mei kwam uit op -0,2%.
(Vrij naar de Telegraaf, 16 maart 2015)

1 Bedenk een reden waarom een pensioenfonds liever een miljard euro tegen negatieve rente aan de staat uitleent dan het op kantoor zonder kosten in de kluis te bewaren.

Op radio 1 werd onlangs een korte reportage over de negatieve rente uitgezonden.

2 Luister naar het item over negatieve rente op radio 1 en schrijf samen met een medeleerling de belangrijkste punten uit de reportage op.