Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 15 juni 2016

Trek in een vakantiebaantje?


De grote vakantie staat voor de 
deur. Veel scholieren zoeken een vakantiebaan. In de eerste plaats natuurlijk om geld te verdienen. 

1 Zoek in de bronnen naast geld 
een tweede reden waarom jongeren graag vakantiewerk doen.

2 Geef aan de hand van de bronnen en filmpjes een paar voorbeelden van werk dat 15-jarigen niet mogen uitvoeren en 16- en 17-jarigen wel.

3 Onderzoek aan de hand van de bronnen en filmpjes waar jouw voorkeur naar uit gaat bij het kiezen van een vakantiebaan. Motiveer je keuze.

Bron 1
Vier links
Vakantiewerk voor:

*13- en 14-jarigen
* 15-jarigen
* 16- en 17-jarigen
Wat mag niet onder de 18 jaar?

Bron 2
'Jongere houdt weinig over aan vakantiebaan' 
Vakantiebaantjes van jongeren leveren steeds minder op, klaagt vakbond FNV Jong.
Volgens een peiling van FNV ligt
het gemiddelde uurloon voor hen op ''slechts'' 7,29 euro. De detailhandel zou met 5,71 euro per uur de slechtst verdienende sector zijn. (Vrij naar nu.nl)

Bron 3
Waarom een vakantiebaan? 
Jongeren doen vooral vakantiewerk om ervaring op te doen en het op hun cv te kunnen zetten.
Dat blijkt uit onderzoek van FNV Jong.
(Vrij naar RTLnieuws)

Bron 4
Vakantiewerk voor jongeren
Vakantiewerk is vaak een eerste opstapje naar de arbeidsmarkt en wordt door jongeren aangegrepen om kennis te maken met ‘het echte werk’.
Ook 13-jarige kunnen én mogen al wat vakantiewerk verrichten.
Zo mag je bijvoorbeeld in AH-vestigingen al op die jonge leeftijd ploeteren. Eén kanttekening: de alcoholschappen zijn off-limits. Die zal je niet mogen vullen. Ben je 13, 14 of 15? Dan verdien je in de supermarkt 3,42 euro per uur. De AH is eigenlijk altijd op zoek naar (vakantie)krachten, dus kijk op de website voor vacatures.
Ook de folderwijken nemen al vroeg werknemers aan. Reken op ongeveer 2,75 euro per uur. Dat is misschien niet al te veel maar de werktijden zijn vaak flexibel en er blijft genoeg vrije tijd over.
Daarnaast kun je terecht bij PostNL (vacatures). Er zijn verschillende functies voor de vakantieperiode en de minimum leeftijd is 15 jaar. Werken bij de NS is een mogelijkheid voor je als je 16 jaar of ouder bent. (Vrij naar dichtbij.nl)