Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

donderdag 31 maart 2016

Geld stinkt niet, maar de euro ....

Als keizer Vespasianus in de eerste eeuw na Christus een grote arena in Rome bouwt, het latere Colosseum, heeft hij veel geld nodig. Hij voert daarom de urinebelasting van Nero opnieuw in. In die tijd is urine een gewilde vloeistof, omdat het stinkende goedje door de Romeinen gebruikt wordt om wollen stoffen mee te ontvetten.
Zijn zoon Titus protesteert tegen de belasting. Maar Vespasianus duwt hem wat geldstukken van de eerste belastingheffing onder de neus en vraagt Titus: ‘Stinkt het?’ Titus antwoordt van niet.
Deze geschiedenis levert de spreuk 'Pecunia non olet' op: geld stinkt niet. De spreuk wordt in onze tijd gebruikt om aan te geven dat iedereen begerig is naar geld, ongeacht of dat geld op een eerlijke of oneerlijke wijze is verdiend.
(Vrij naar Historiek.net)

Geld stinkt niet. Maar de euro toch wel een beetje, ontdekte de Keuringsdienst van Waarde na onderzoek over de productie van de euro.
Kijk hier naar hun ontdekkingsreis,van België tot Korea.