Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

zaterdag 28 februari 2015

Studenten in de schulden

Deze opdracht gaat over jouw toekomst. Je zit nu in de bovenbouw van havo of vwo. Waarschijnlijk kies je voor een vervolgopleiding. Dan
val je in een nieuwe regeling. Want de basisbeurs verdwijnt en het leenstelsel komt er voor in de plaats.

Wat verandert er precies?
Bekijk de video en lees in bron 1
wat er vanaf september gaat veranderen.


Je kunt het leenstelsel (in vergelijking met de basisbeurs) bekritiseren of juist positief benaderen. Daarbij kun je kijken naar het maatschappelijk en economisch belang, maar ook naar de rechtvaardigheid, gelet op het verschil in inkomen van ouders.

Maak onderstaande vragen met een medeleerling. Beantwoord de eerste vraag gezamenlijk. Kies bij vraag 2 en 3 ieder een stelling en verdedig die aan de ander. Beoordeel van elkaar of de stelling met een goed argument verdedigd wordt.

1 Leg uit dat goed opgeleide jongeren voor positieve externe effecten zorgen in de Nederlandse economie.

2A Verdedig de mening dat het leenstelsel afbreuk doet aan de productiefactor menselijk kapitaal.
2B Verdedig de mening dat het leenstelsel de kwaliteit van de productiefactor menselijk kapitaal juist verhoogt.

3A Verdedig de mening dat het leenstelsel ten aanzien van de inkomensverdeling een eerlijker systeem is dan het oude beurssysteem.
3B Verdedig de mening dat het leenstelsel bij de vergelijking van studenten met ouders met een laag inkomen en studenten met ouders met een hoog inkomen een oneerlijker systeem is dan het oude beurssysteem.

Bron 1
1. Wat gaat er veranderen?
Het leenstelsel gaat de basisbeurs vervangen. Vanaf september krijgen studenten geen geld meer van de overheid, maar moeten ze dat gaan lenen.

2. Waarom wil het kabinet een leenstelsel invoeren?
Door studenten geld te lenen voor hun studie in plaats van te geven, wil het kabinet geld besparen. Dat moet honderden miljoenen per jaar opleveren. Dat geld kan dan weer worden gestopt in verbetering van het onderwijs en onderzoek. Ook wordt een deel van het geld gebruikt om de aanvullende beurzen te bekostigen.

3. Hoe zit het voor kinderen van ouders die weinig geld hebben?
Voor kinderen van ouders met een inkomen tot 46.000 euro, blijft er net als nu een aanvullende beurs beschikbaar. Deze vergoeding wordt zelfs iets hoger, maximaal 365 euro per maand. Verdienen ouders boven de 46.000 euro, is er geen aanvullende beurs meer beschikbaar. Die studenten moeten gaan lenen.

4. Wat moeten studenten straks gaan lenen?
Een uitwonende student krijgt nu nog 279 euro per maand. Dat is 3348 euro per jaar en ruim 13.000 euro in vier jaar. Dat is een student straks dus minimaal kwijt om te kunnen studeren.

5. En hoe zat het ook al weer met de ov-kaart voor studenten?
Aanvankelijk zou de ov-jaarkaart voor studenten worden afgeschaft. Maar hij blijft.

6. Hoe moet je als student straks gaan afbetalen?
Dat afbetalen begint pas als je het minimumloon - bijna 1500 euro - verdient. Over het aflossen van de schuld kan 35 jaar worden gedaan. En het bedrag dat afgelost moet worden, kan nooit meer zijn dan 4 procent van het jaarinkomen.
(Vrij naar RTL Nieuws)