Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 29 februari 2016

Spelen met de economie

Een nieuw speeltje van DNB
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft sinds kort een tool beschikbaar, Delfi, waarin iedereen zelf aan de knoppen kan draaien en kan zien wat het doet met de economie. De tool is gebaseerd op het model dat DNB zelf gebruikt, maar dan flink versimpeld.
(Vrij naar NOS.nl)

1 Aan de hand van onderstaand voorbeeld leer je in vijf stappen hoe de tool werkt.
a Ga naar de site van DNB met de DELFI-tool.
b Kies in alle jaren voor het arbeidsaanbod 4,00, zoals in bovenstaand voorbeeld. Je vergroot nu het arbeidsaanbod fors.
c Klik op 'Toon resultaten'.
d Scroll naar beneden tot de resultaten en open de grafiek van het BBP (volume). Je krijgt nu onderstaande grafiek.
5
e De vergroting van het arbeidsaanbod heeft de groei van het BBP flink opgestuwd ten opzichte van de basissituatie (de blauwe lijn). Onder de link 'toon uitleg over arbeidsaanbod' kun je de verklaring vinden waarom het BBP zo sterk groeit bij een vergroting van het arbeidsaanbod. Maar voordat je de verklaring leest is het uiteraard een goede oefening om zelf de verklaring te bedenken en daarna te controleren of jouw verklaring klopt.

2 Verhoog de lonen en kijk wat het gevolg is voor de uitvoer (volume). Bedenk de juiste verklaring en controleer je antwoord.

3 Je kunt ook variabelen toevoegen en combinaties zoeken die de economie flink verbeteren. Het meest realistisch is om variabelen te nemen die de overheid (voor een deel) zelf in de hand heeft. Dus bijvoorbeeld wel de overheidsbestedingen en loon- en inkomstenbelasting, maar niet de wereldhandel en de aandelenkoers. Ga eens puzzelen en kijk of je de economie beter kan maken. Als je een leuk resultaat hebt, is het beantwoorden van de volgende vragen van belang:
- welke maatregelen heb je genomen?
- waarom vind je jouw einduitkomst een economische verbetering?
- welke verklaring geeft het verband tussen jouw maatregelen en de einduitkomst?