Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

donderdag 14 januari 2016

Moet V&D blijven? Kan V&D blijven?

Op de laatste dag van 2015 werd V&D failliet verklaard. V&D draaide slecht in november en december 2015. Door de warme herfst bleef de winterkleding hangen en viel de omzet zwaar tegen.


1 Geef op basis van onderstaande bronnen twee argumenten waarom het voortbestaan van V&D goed is voor de Nederlandse economie.
2 Geef op basis van de bronnen een goede strategie om V&D weer succesvol te maken.
3 Zoek voor onderstaande drie begrippen op deze pagina een voorbeeld dat past bij het begrip.
- Exogene factor
- Positief extern effect
- Marktstructuur

Bron 1
Diepe kraters in de binnenstad
Als V&D dit keer echt kopje onder gaat, slaat dat in tientallen Nederlandse steden een krater in het toch al gehavende winkelhart. Niet alleen zijn de warenhuizen trekkers van kooppubliek naar de binnensteden, maar het zal ook niet meevallen om voor hun enorme winkeloppervlakten nieuwe huurders te vinden. Het risico is groot dat een faillissement van de warenhuisketen de prijzen van omliggend winkelvastgoed mee naar beneden trekt (Vrij naar fd.nl).

Bron 2



Bron 3
Ruim tien kandidaten voor V&D
Er zijn meer dan tien serieuze overnamekandidaten voor V&D. De partijen komen uit het binnen- en buitenland. De partijen zouden allen serieuze interesse hebben om of La Place of V&D of de twee samen over te nemen. (Vrij naar de NOS)

Bron 4
V&D moet voor luxe gaan
Grootaandeelhouder Richard Baker van warenhuis Hudson’s Bay uit Canada weet wat V&D moet doen: V&D moet voor luxe gaan. Stop met die net-niet rommel! In Canada werkt het, in Amerika werkt het.
(Vrij naar quotenet.nl)

Bron 5
V&D valt tussen wal en schip
V&D heeft te weinig luxe, maar is ook niet echt goedkoop. Voor echt goedkope spullen moet je bij bijvoorbeeld H&M, Action en Lidl zijn. Zij wisselen steeds een deel van hun assortiment, waardoor het spannend blijft voor consumenten. Deze winkels laten zien dat je best kan concurreren met de stijgende verkoop via internet (Vrij naar adformatie).