Welkom op de weblog van Praktische Economie, de methode Economie voor havo en vwo van uitgeverij Malmberg. Dit blog biedt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen. Twee keer per maand selecteert onze redacteur een actueel onderwerp voor u en voorziet deze van een set opdrachten die aansluiten bij de kennis en verschillende vaardigheden die daarbij aan bod komen. U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 16 november 2015

Nederland groeit weer


Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bericht regelmatig over de Nederlandse economie. De laatste tijd zijn de berichten redelijk optimistisch.
Hieronder staan acht statistieken van het CBS.
Eerst een kleine test of je de bronnen goed kunt lezen. De juiste antwoorden staan onderaan deze pagina.

1 Hoeveel procent groeit de binnenlandse consumptie van augustus 2014 naar augustus 2015?
2 Heeft een stijging van de hypotheekrente een opwaarts of neerwaarts effect op de prijs van een koopwoning?
3 Hoeveel procent daalt de omzet van de Nederlandse detailhandel van augustus 2014 naar augustus 2015?
4 Is het aantal banen van midden 2014 tot het derde kwartaal van 2015 gedaald, gestegen of ongeveer gelijk gebleven?

Het is niet verwonderlijk dat meer dan één statistiek in 2015 een positieve economische ontwikkeling laat zien. De verschillende variabelen beïnvloeden elkaar immers.

5 Neem onderstaand schema over. Vul het schema met combinaties van oorzaak en gevolg verder in waarbij elke bron minstens één keer in het schema voorkomt. Noteer bij iedere pijl of het een positief of negatief verband is, zoals bij de ingevulde variabelen al als voorbeeld gedaan is.


BRON 1: BINNENLANDSE CONSUMPTIE (VOLUME)

ONTWIKKELINGEN OP DE WONINGMARKT
BRON 2: ONTWIKKELINGEN OP DE WONINGMARKT

BRON 3: OMZET DETAILHANDEL

BRON 4: GROEI VAN DE INVESTERINGEN (VOLUME)

BRON 5: GROEI VAN DE EXPORT

BRON 6: ARBEIDSMARKT (WERKLOOSHEID EN BANEN)
BRON 7: VRAAG NAAR KOOPWONINGEN STIJGT 

BRON 8: PRODUCTIE INDUSTRIE (VOLUME)





Juiste antwoorden:
1 Ongeveer 1,5% (je hebt alleen de lengte van de laatste staaf in bron 1 nodig, deze geeft immers de procentuele verandering ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar)
2 Een opwaarts effect. In bron 2 is de rente negatief, dat wordt met een groene kleur als een opwaarts effect weergegeven. Andersom veroorzaakt een stijging van de rente dus voor een neerwaarts effect (een hogere rente maakt een lening duurder en dus de aankoop van een huis met geleend geld duurder)
3 Ongeveer -1,5% (je hebt alleen de lengte van de een na laatste staaf in bron 3 nodig, deze geeft immers de procentuele verandering ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar)
4 Gestegen. Het aantal banen wordt weergegeven met de donkerblauwe staven.